24.12.2008

KüLTüR MaNTaRı


tiyatroya gittim efem bu akşam..

hatta çıkar çıkmaz da, bu yazıyı yazmaktayım.

"bernarda alba'nın evi" isimli oyuna.,şehir tiyatrolarının oyunu ve kadıköy haldun taner sahnesinde izledim.

bu kadar önbilgiden sonra, biraz da alt bilgi vereyim.

kocası ölen despot kadın (ki kendisi bernarda alba oluyor), 5 kızını yas bahanesiyle eve kapatır ve değil insanlarla iletişmek; kapıdan bakmalarına bile izin vermez.

kadının ilk kocasından olan en büyük kızına, üvey babasının ölümü ile muazzam bir servet kalır. köyün en yakışıklı delikanlısı ise bu 39 yaşındaki dilbere evlenme teklif eder. fakat şöyle bir handikap vardır ki, 5 kardeşin 5 i de bu delikanlıya yangındır. en küçükleri ve en güzelleri olan dilber ise bu delikanlı ile ateşli bir ilişki yaşamaktadır. evde bir yandan düğün hazırlıkları yapılırken, bir yandan babalarının yası tutulmaktadır. ve 5 kızın 5 i de, için için ağlamaktadır.

neticede aşk, kardeşleri birbirine düşürür. en genç ve en güzel kızın, en büyük kızın nişanlısı olan en yakışıklı oğlan ile yaşadığı ilişkiyi despot annelerine ispiyonlarlar. anne eline tüfeğini alıp, oğlanın peşine düşer. dışardan duyulan silah sesi ile, evdeki itiş kakış bir an için durur. kardeşlerden birinin "bu iş bitti" demesi ile en güzel ve en genç kız kendini karavana benzeyen baştan beri neden sahnenin oratsında durduğunu anlayamadığım şeye girer. ev halkı onu ordan çıkarana kadar, kendini bir nayln poşet ile boğmuştur. ve fekat, esas oğlan sadece kaçmıştır..sapasağlamdır yane..

neticede oğlan kimseye yar olmaz, güzelim kız öldüğü ile kalır..

esas oğlanın adı kalmış aklımda bak. "pepe"

kızlardan hiçbirinin adı kalmadı aklımda..

nedense :p


ps: oyunda 10 (on) adet kadın oynamakta.. o kadar bahsedilen esas oğlanın neye benzediği, sizin hayal gücünüze bırakılmış...akıllıca :)


kıssadan hisse: 5 kadını bi eve tıkarsan, biri ölür !


0 yorum:

 
MüTeveLLi HeYeTi © 2009. BaLıK GöZüNDeN İNeK!